Mayalı Hamur İşi Şekilleri

cay saati ikramliklar (26)mayali hamur isleri

degisik hamur isleri (18)mayali hamur isi sekilleri

mayali hamur isleri (5)cay saati ikramliklar (27)

mayali hamur isleri (2)mayali hamur isleri (4)

mayalı hamur işlerimayali hamur işleri

mayali hamur isleri (6)

mayali hamur isleri (3)

mayali hamur isleri (3)

mayali hamur isleri

mayali hamur isleri (2)

Mayalı Hamur İşleri

Yaş mayayı ılık su içinde eriterek hamura ilave ediyorsunuz. Bazı ekmekçiler büyük makinalar da yoğurma yaparken hiç sulandırmadan hamura ekleyebiliyor.
Kuru mayayı ise ılık su içine ekledikten sonra genellikle az bir miktar şeker ilave ettikten sonra karıştırarak eritiyor ve aktive olması için 10 dakika kadar bekliyorsunuz.
Başarılı bir mayalı hamur yapmak için uygulanması gereken adımlar nelerdir?
Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması: Aksi belirtilmemişse malzemeleri oda sıcaklığında tutun. Su ya da süt gibi malzemeler tarifte ılık verilmişse ısıtın, eğer çok ısınırsa soğumaya bırakın çünkü maya yüksek sıcaklıklarda ölür. Düşük sıcaklıklarda ise aktive olamaz.

Malzemelerin ölçülmesi: Bu sayede malzemeleri kontrol edebilir eksik malzemeleri tamamlayabilirsiniz. Her zaman söylediğim gibi eğer hamur işi yapmayı seviyor ve pastacılık ekmekçilik gibi dallara ilgi duyuyorsanız evinizde bir tartı bulundurun. Yurt dışında ki bardak yani cup&kaşık ölçülerini ülkemizde hala oturtamadığımız için ve her evde farklı farklı bardak ölçüleri olabileceği için en garanti yöntem küçük bir mutfak tartısı kullanmak.

Kuru ya da yaş maya kullanılacak ise mayanın aktive edilmesi: Bunu ılık su ekleyerek yapıyoruz. İnstant için gerekli değil.
Karıştırma ve ilk yoğurma: Malzemeleri tarifteki gibi uygulamak ve sırasıyla eklemek önemlidir. Özellikle tuzun karıştırma yapılırken maya ile temas etmemesi gerekir. Tarifte kullanılan un farklılık gösterebileceği için bir miktar un ve su hazır bulundurulmalıdır. Yine tarifte belirtilen esnek ya da yumuşak hamur kıvamı tutturuluncaya kadar ekleme yapmak gerekebilir. Hamurun iyi yoğrulup yoğrulmadığını anlamak için pencere testi yapabilirsiniz. Bunun için hamurdan bir parça kopararak esnekliğine bakın esnemeyip kopuyorsa biraz daha yoğurun.
1_ilk_yoğurma
Mayalama ya da ilk mayalama: Hamur yoğrulduktan sonra aksi belirtilmemiş ise oda sıcaklığında üzerine bir bez örterek ya da streç film ile kapatılarak dinlendirme işlemidir. Bu işlemde hamur minimum 2 katı büyüklüğe ulaşacaktır. Mayalamanın başarılı olup olmadığını işaret parmağınızla hafifçe hamura bastırarak anlayabilirsiniz. Eğer bastırdığınızda iz kalıyor ama eski haline dönüyorsa mayalama başarılı demektir.
2_mayalanma
Gazını alma ya da 2. Yoğurma: Bu işlem hafifçe unladığınız tezgahta yapabilirsiniz. Burada bahsettiğimiz ilk yoğurma gibi değil vereceğiniz şekle göre hamuru söndürmeden toparlamanız yeterli.
3_ikinci_yoğurma
Hamuru porsiyonlama ya da şekil verme: Bu kısım sizin terchinize kalmış. Poğaça ya da rulo ekmek yapacaksanız porsiyonlama yapabilirsiniz. Hamuru elinizle kopararak değil bir hamur keskisi ya da bıçak kullanmanız daha iyi olacaktır.
4_porsiyonlama
Hamura şekil verme: Yapacağınız şekli önceden belirleyin. Hazırladığınız hamura göre fazla vakit kaybetmeden şekillendirin çünkü bekledikçe mayalanmaya devam edecektir.
5_beze_hazırlama
Son mayalama: Diğer adıyla tepsi mayalanması. Şekil verdiğiniz hamuru (yuvarlak, somun, rulo ne ise) pişireceğiniz kaba ya da tepsiye alarak oda sıcaklığında ya da ılık bir ortamda 10 – 15 dakika daha mayalanmaya bırakın. Bu işlem sonunda yumurta sürerek ya da hafifçe nemlendirerek çörek otu, susam, haşhaş, çekirdek gibi malzemeleri serpebilirsiniz.
son_mayalama_nasıl_yapılır
Pişirme: Poğaça, açma gibi hamurlar genellikle 175 – 180 derece sıcaklıkta pişiriliyor, ekmekler ise 210- 240 derece arasında. Tarifte verilen pişirme derecesine uyun, farklı bir şey belirtilmemiş ise fırınınızı önceden tam derecesine gelinceye kadar ısıtın. Pişirme süresi porsiyonlamaya göre değişiklik gösterebilir bu nedenle ara ara fırını kontrol edin.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s